۱۳۹۰ بهمن ۱۷, دوشنبه

چراغ اول روشن شد!




عذر خواهی حاج سید جوادی

( تاکید ها از این وبلاگ است.)

عذرخواهی یک عضو شورای انقلاب از مردم ایران به خاطر وقایع سه دهه اخیر

به روز شده:  19:15 گرينويچ - شنبه 04 فوريه 2012 - 15 بهمن 1390

احمد صدر حاج سیدجوادی با انتشار نامه ای سرگشاده خطاب به مردم ایران، به عنوان "یکی از افرادی که در تاسیس نظام و مدیریت انقلاب نقشی ایفا کرده‌" از آنها پوزش خواست.

در این نامه، که شنبه ۱۵ بهمن (۴ فوریه) منتشر شده، آقای حاج سیدجوادی به خاطر "خسارات مادی و معنوی که از رهگذار عملکرد و سیاست‌گذاری‌های مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران، طی بیش از سه دهه حکمرانی به مردم و کشور تحمیل شده" ابراز تاسف کرده است.

احمد صدر حاج سید جوادی، عضو شورای انقلاب ایران، وزیر دادگستری در زمان دولت موقت مهدی بازرگان، از نویسندگان پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی و از اعضای قدیمی "نهضت آزادی ایران" بوده است.

این عضو سابق شورای انقلاب ایران، هفته قبل نیز نامه ای که هفت ماه پیش به آیت الله خامنه ای منتشر کرده بود را منتشر کرد که در آن، خواستار "بررسی کفایت سیاسی و اخلاقی" محمود احمدی نژاد توسط مجلس و قوه‌‌ قضاییه، آزادی میرحسین موسوی و مهدی کروبی و اعلام "آشتی ملی" شده بود.

آقای حاج سیدجوادی مناسبت انتشار نامه جدید خود را سالروز تشکیل دولت موقت ایران به نخست وزیری مهدی بازرگان اعلام کرده است، که بسیاری از مسئولان آن را اعضای نهضت آزادی ایران تشکیل می دادند.

مهدی بازرگان، در ۱۵ بهمن ۱۳۵۷ و به فرمان آیت الله خمینی مامور تشکیل دولت موقت ایران شد و در ۱۴ آبان ۱۳۵۸، در اعتراض به دخالت های روحانیون نزدیک به آیت الله خمینی و متحدانشان در وظایف دولت، و از جمله ماجرای گروگان گیری سفارت آمریکا در تهران، استعفا داد.

'نوشتار پایانی'

"آقای حاج سید جوادی که اکنون ۹۴ سال دارد، با اشاره به 'سختی‌ها و عسرت‌هایی' که 'به نام حکومت جمهوری اسلامی ایران' بر مردم ایران وارد آمده، از خدا 'طلب آمرزش' کرده است"

احمد صدر حاج سیدجوادی در نامه خود نوشته است: "آنچه در این لحظات برای راقم این سطور تاسف‌انگیز بوده و جای عذرخواهی دارد، نه مبارزه با نظام خودکامه‌ پهلوی یا همکاری با روحانیت یا پذیرش مسئولیت یا واگذاری قدرت به تشنگان آن است، که اگر یک بار دیگر نیز خداوند حیات دوباره عطا فرماید، سرنوشتی را جز مبارزه با ظلم، تلاش برای آزادی و حاکمیت ملت ایران و رشد و تعالی اخلاق برنخواهم گزید."

وی افزوده: "تاسف اینجانب از این حقیقت مایه می‌گیرد که تمامی روشنفکران در برهه‌ انقلاب ۱۳۵۷، از دستیابی به وحدت و بسط و گسترش نهادهای مدنی و سیاسی مدرن در مقابل شبکه‌های سنتی اجتماعی درک درستی نداشتند ."

این عضور شورای انقلاب در ادامه آورده: "اگر ما پس از پیروزی انقلاب، همچنان شانه به شانه ایستاده و دست در دست هم، استبداد را نشانه گرفته بودیم و مشكلات را در سقوط شاه خلاصه نمی‌دیدیم، امكان بازتولید استبداد و فرو افتادن از استبداد سیاسی به استبداد دینی به این سان راحت و كم‌هزینه صورت نمی‌پذیرفت."

آقای حاج سیدجوادی یادآوری کرده که نامه خود را در شرایطی می نویسد که در معرض "درد و رنج جانکاه ناشی از کهولت و بیماری‌های جسمانی" قرار دارد و "این نوشتار پایانی" را "گزارشی از یک عمر تلاش" برای مردم ایران تلقی می کند.

وی تاکید کرده که "ضمن اعتقاد کامل به اصالت انقلاب مردمی ۱۳۵۷ و آرمان‌های آن و دفاع از عملکرد نهضت آزادی ایران در خلال پیروزی انقلاب و پس از آن"، از "کوتاهی، قصور و یا ناتوانی خود به عنوان احدی از اعضای شورای انقلاب و دولت موقت در راستای ممانعت از عدول حاکمیت از آرمان‌های تاریخی ملت ایران و انحرافاتی که از همان هفته‌های آغازین ایجاد شد و آشکارا به چشم می‌خورد"عذر می خواهد.

آقای حاج سید جوادی در نامه قبلی خود خطاب به رهبر ایران، نوشته بود که در پی "تهدیدات مکرر تلفنی ماموران وزارت اطلاعات" علیه چند تن از اعضای خانواده اش به علت "مکاتبات علنی و قانونی وی به برخی مقامات داخلی و بین‌المللی"، دوستان و آشنایان به او توصیه کرده اند که از نوشتن نامه به مقام های حکومتی خودداری کند.

صدر حاج سید جوادی بعد از انتخابات ریاست جمهوری دهم در نامه ای خطاب به دبیر کل سازمان ملل، پاپ بندیکت شانزدهم و رئیس اتحادیه اروپا، خواستار اقدام فوری برای توقف احکام اعدام صادر شده علیه معترضان به انتخابات شده بود.

این فعال سیاسی در سال ۱۳۸۰ و در سن ۸۴ سالگی در جریان بازداشت گروهی از نیروهای ملی مذهبی، بازداشت و بعد از مدتی به قید وثیقه آزاد شد.


آیا می توان امید داشت دیگر روشنفکران مذهبی از این روشنفکر پیشگام حاکمیت مذهب درس بگیرند؟

هیچ نظری موجود نیست:

var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-20716781-5']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();